Els Arcs - Escola de Secundària – Fundació Privada

DEL PAPER A LA IMATGE

16/10/2019

Els alumnes de 2n estem molt il·lusionats perquè hem iniciat un projecte que ens ajudarà a utilitzar correctament el llenguatge audiovisual a partir d’una novel·la que llegirem.

Per fer-ho, anirem a la biblioteca Joan Maragall a triar un llibre a partir de les recomanacions que ens han preparat. També farem dos tallers amb Carles Alcoy per aprendre què és un booktràiler i com aconseguir l’objectiu final que és “promoure la lectura de manera molt atractiva”. Per últim, un altre taller a l’escola ens ajudarà a polir les qüestions més tècniques: edició, so, imatges…

Els millors booktràilers optaran, com l’any passat, a un reconeixement especial el dia dels Jocs Florals Escolars.

Ja tenim ganes de veure els resultats!

 

L’EDCAMP REGALAT

14/10/2019

Un edcamp és una trobada de diferents professionals que té com a objectiu compartir coneixements, dubtes, inquietuds, experiències… sobre l’educació. S’organitza en un format de taller, però es basa en l’aprenentatge entre iguals. Tots ensenyem i tots aprenem.

A segon d’ESO, a català, volíem començar el curs treballant el text instructiu i vam pensar que organitzar un Edcamp podria ser un bon moment per posar-lo en pràctica.

Per començar, calia dominar les propietats textuals pròpies del text instructiu perquè aquest era el nostre objectiu curricular, però per sobre de tot, volíem compartir coneixements, fomentar el treball entre iguals i millorar en les dimensions d’expressió oral i escrita.

Tots els alumnes van participar en un EDCAMP. Per això, vam organitzar unes fitxes per completar amb allò que sabíem i podíem explicar i allò que sempre havíem pensat que ens agradaria aprendre. 

Aleshores vam establir dues rondes d’aprenentatge. Tots els alumnes van poder explicar com fer alguna cosa i van poder aprendre com fer-ne una altra. Prèviament, calia preparar-se bé el discurs i aquí era on el text instructiu es feia necessari.

El dia de l’Edcamp, els alumnes van venir amb ukeleles, guitarres, llapis de traç fi i traç gruixut, música per ballar, però sobretot, moltes ganes de compartir aprenentatges amb els seus companys. 

Un resum de la jornada la podeu veure al VÍDEO que hem preparat.

Certament, aquest “Edcamp” va ser un regal.

I si també voleu aprendre alguna cosa nova, aquí podeu veure alguns textos instructius

 

NOSALTRES TAMBÉ ENVERDIM BARCELONA

08/10/2019

Us heu fixat mai que a Barcelona hi falten zones verdes -si ens comparem amb d’altres ciutats europees? Sabeu que el verd de les plantes no només ens purifica l’aire, sinó que afavoreix la reducció del soroll de la ciutat? I algun cop us heu plantejat la capacitat que tenim cadascun de nosaltres per fer allò que de veritat volem? I si ens plantegem coses tan fantàstiques com “Enverdir Barcelona”? 

Els adolescents som així, només ens cal que algú sembri la llavor i nosaltres hi comencem a treballar…  Així és com el Jordi Magrinyà, creador del projecte https://www.enverdimbarcelona.cat, va explicar-nos que havia començat a plantar llavors per aconseguir enverdir els balcons de Barcelona. 

I què hi podem fer nosaltres? Doncs ja se’ns han acudit un munt de coses. De moment, el Pau ha fet una pàgina web per penjar-hi les seves fotos (com el Jordi ens ha ensenyat),  ho explicarem a tota l’escola, anirem a les nostres primàries (Nausica, Lys i Peter Pan) i intentarem difondre-ho a mitjans de comunicació per arribar a tothom.

Per descomptat que hem tornat a posar en marxa el nostre hort per germinar les llavors de les fruites i verdures que ens quedin del dinar de l’escola! I això només és el principi! 

Entre tots, enverdirem Barcelona!

Gràcies, Jordi, per compartir amb nosaltres la teva il·lusió!

APRENEM AMB ED MORIARTY

08/10/2019

El passat divendres 4 d’octubre, va venir a fer un taller a “Els Arcs” l’Eduard Moriarty, professor de física de la prestigiosa universitat del MIT, i la seva acompanyant, juntament amb 5 alumnes del CIC. Vam poder participar de l’activitat tots els alumnes dels itineraris científic i tecnològic. El taller es basava en 3 experiments de diferents àmbits, matemàtiques, física i química.  

En el primer experiment, el de matemàtiques, ens vam dividir en 3 grups i vam construir una cinta amb pals, que simbolitzava una ona de partícules que transportava el moviment. També era una manera de demostrar la llei de Newton de l’acció-reacció, ja que quan donaves un cop a una de les bandes, els pals feien una reacció en cadena que rebotava i tornava al lloc d’origen. Vam gaudir mentre apreníem treballant tots junts formant un gran equip.

Seguidament, en l’experiment de química, vam barrejar una sèrie de components per aconseguir que dues substàncies no es barregessin. Vam utilitzar sal, alcohol, aigua, colorant de subratlladors i unes boletes que un cop feta la mescla, flotaven situant-se a la meitat de la barreja.

Per últim, vam fer un experiment de física, que es basava en construir un mòbil, amb peces de lego, que pogués passar per un fil que travessés la façana interior de l’escola. La motivació era que, quan l’acabéssim, havíem de fer una cursa contra els nostres companys. Aquest experiment ens va deixar moments tan divertits com el que podeu veure al vídeo.

En general, estem molt contents. Ha estat una jornada completa. Hem tingut l’oportunitat de conèixer gent realment interessant i aprendre junts. 

Blanca Serrano i Jana Font, 4t B

COMPARTIM OBJECTIUS I APRENENTATGES

02/10/2019

Amb l’inici de curs comencem les reunions de pares amb els tutors que serveixen per conèixer-nos, compartir els objectius i els trets específics de cada curs.
La setmana passada ja es va realitzar la sessió amb els tutors de 4t en què es van explicar les novetats i els aspectes que hem de tenir en compte.
La reunions de la resta de cursos es desenvoluparan a les 19h a les dates següents:

2 d’octubre, 3r d’ESO

9 d’octubre, 2n d’ESO

16 d’octubre, 1r d’ESO

Esperem tornar-nos a trobar ben aviat!

AVUI MÉS QUE MAI TENIM CURA DEL PLANETA

27/9/2019

El setembre del 2019 serà recordat pel moment en què els joves d’arreu van prendre les regnes en la lluita contra el canvi climàtic. 

Moguts per totes les iniciatives aparegudes a les xarxes socials i als mitjans de comunicació, els ecodelegats de l’escola, juntament amb els professors que col·laboren en el projecte, hem organitzat una diada blava per a tota la comunitat educativa d’Els Arcs.

A les 9.00 tots hem vingut vestits de blau (símbol de l’aigua), i a les 11.30 quan ha sonat el timbre, ens hem organitzat per tutories al voltant de la pista, en silenci. Aleshores, els ecodelegats han llegit un Manifest pel Canvi Climàtic i tots hem fet un minut de silenci.

En acabar, ha sonat la música i tots hem pintat una gota d’aigua a la pancarta que havien preparat els de tercer a plàstica. Aquesta pancarta, que ens representa a tots, és la que portaran, un grupet de  voluntaris, a la concentració que tindrà lloc a les 6 de la tarda als Jardinets de Gràcia. 

Cal que els polítics entenguin que el canvi climàtic ens preocupa i que volem fer-hi alguna cosa. 

Perquè, com han dit els ecos: Si no és ara, quan? I si no som nosaltres, qui?

VAL DE RANCE REND VISITE À ELS ARCS

27/9/2019

Nous avons le plaisir d’accueillir actuellement pendant un peu plus d’une semaine nos 30 correspondants français du collège Val de Rance de Bretagne. Ils découvrent avec les professeurs et les familles la ville de Barcelone et ses monuments. Le programme est riche et varié: sport, visites guidées, atelier cuisine, musée, etc. Une nouvelle page s’écrit pour cet échange qui dure depuis déjà 9 ans et qui permet chaque année à un groupe de jeunes de découvrir une culture et une région différente, ainsi que d’améliorer leur niveau en langue étrangère.

A BUSCAR NOVES LECTURES

25/9/2019

La tarda del divendres dia 20, els alumnes de la Matèria Optativa de 3r, “!Disfruta de la lectura!”, vam gaudir d’una agradable visita comentada a la llibreria Casa Usher del carrer Santaló. Els objectius de la visita eren, per una banda recollir in situ el llibre de lectura de la matèria Un grito de amor desde el centro del mundo de l’autor Kyoichi Katayama; i, per una altra, conèixer aquesta acollidora llibreria i veure com hi estan organitzats els llibres.

L’espai, preciós; les llibreteres, amables i motivadores!

Quina bona manera d’acabar la setmana!

LES MATES TAMBÉ SÓN DIVERTIDES

25/9/2019

El passat 18 de setembre, tots els alumnes de 2n vam anar, durant tot el dia, al parc de Can Mercader de Cornellà a realitzar unes activitats organitzades pel MMACA (Museu de les Matemàtiques de Catalunya).

Ens van organitzar en 3 grups i cada grup vam fer dues de les tres activitats següents:

El taller sobre Cúpules de Leonardo, on vam muntar 2 de les 11 trames diferents que fins el dia d’avui s’han descobert per a la construcció de les cúpules (l’estudi de les quals va iniciar Leonardo da Vinci fa 500 anys); una gimcana on havíem de mesurar, calcular i aproximar diversos elements i aspectes de l’entorn del Parc i la visita a l’exposició permanent “Experiències Matemàtiques” on hi havia moltíssims materials manipulables, il·lusions òptiques… que ens van sorprendre, ens van fer pensar i ajudar a entendre alguns conceptes treballats a classe.

Aquesta sortida ens va agradar molt perquè no esperàvem que una sortida de matemàtiques fos tan divertida, però també perquè vam tenir temps lliure per compartir amb els companys de classe després de dinar.

Tota una jornada matemàtica!

US ESPEREM EL DIA 12

03/9/2019

Després d’un estiu ben esperat, el passat dia 2 de setembre ens vam retrobar tots els professors i personal d’administració i serveis per preparar l’escola i les aules. 

Ja tenim ganes de tornar a les classes i viure amb vosaltres tot el que el nou curs ens té preparat. 

Us esperem el dia 12 amb ganes de retrobar-nos!